Klomen Nedir, Nasıl Kullanılır?

Klomen, kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak daha çok sayıda yumurta oluşmasını sağlayan özel bir ilaçtır. İlacın temel çalışma mantığı ise oğlun bir yumurtanın büyümesi ve salınması sürecinde hormon artışını sağlamaktır. Bu ilaç yumurtalıkları düzgün işlevde çalışmayan kadınlarda çalışmaz.
Hipofiz bezinde görülen yumurta uyarmama sorunlarında ya da erken yumurtalık yetmezliği problemlerinde tercih edilmektedir. Tüp bebek tedavisi ve aşılama gibi çalışmalar da destekleyici bir yöntem olarak tercih edilmektedir.
Bu ilaç kısırlık tedavisi sırasında yumurta üretimine teşvik etmektedir. Çok sayıda çiftin yaşadığı gebelik sorunlarını ortadan kaldırmada sık başvurulan bir yöntemdir. Çiftler 6-12 ay arasında korunmasız cinsel ilişki yaşamasına rağmen gebelik başlamadıysa kadın hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor.
İçerikler
Klomen nasıl kullanılır?
Klomen kısırlık tedavisinde doktor kontrolünde başvurulan bir ilaçtır. Gebe kalma maceranızda başarılı olmak istiyorsanız doktorunuzun siz belirttiği şartlarda kullanmalısınız. Doktorunuz alacağınız dozu özel olarak belirleyecektir. Bu ilaçta düzenli kullanmak ve tam belirlenen saatlere uymak çok önemlidir.
Kadınların klomen adlı ilacı içeceği doz tıbbi muayene sonucunda duruma ve tedaviye verilen cevaba göre değişmektedir. Doktorunuzun belirttiği süreden daha sık ya da uzun süre kullanmanız uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Kullanım sırasında etkili gir sonuç almanız için vücut sıcaklığınızı kayıt altına almanız önerilmektedir. Yumurtlama testleri yaparsanız ve cinsel hayatınızı doğru şekilde yürütürseniz başarılı bir gebelik sağlanabilir. İlacın kullanımı genel olarak günde 1 tane olacak şekildedir. 5 gün kadar kullanımda etkili bir sonuç görebilirsiniz.
Klomen hangi durumlarda kullanılır?
Klomen kullanımı genel olarak kısırlık tanısı konan kadınlar için tercih edilmektedir. Ancak bu ilaç farklı tedavi süreçlerinde de kullanılabilir. Klomen kullanımı şu durumlarda söz konusu olabilir;
- Gebelik başlangıcı konusunda sorunlar yaşıyorsanız
- Yumurtalık fonksiyonlarınızda bozukluk varsa
- Erken yumurta yetmezliği sorunlarınız varsa
- Polikistik over sendromu tanısı varsa
- Tüp bebek tedavisi görüyorsanız
- Hipofiz salgı bezinde sorunlarınız varsa klomen adlı ilacı kullanabilirsiniz.
Tedavi sürecinden kısa bir süre sonra yumurta çatlatma ilaçları sayesinde bebek sahibi olabilirsiniz. Bu ilacın kullanımı için mutlaka doktorunuzun önerisi olmalıdır.
Klomen en fazla kaç ay kullanılır?
Klomen hastalar için aylarca kullanılacak yapıda bir ilaç değildir. Bu ilaç halk arasında çatlatma ilacı olarak bilinmektedir. Etkiyi görebilmek için kısa süreli kullanılması gereken ilaçlar arasındadır. Günde bir defa doktorunuzun belirttiği dozda almanız gerekiyor.
Genelde kadınlarda yumurtlama sağlaması adına adet döneminde üçüncü gün kullanılmaya başlar. Bu tedavi sırasında günde bir defa 50 mg doz alınmaktadır. Sonrasında doktorunuzun muayenesi sonrasında 150 mg değerine kadar doz çıkabilir.
Klomen kullanımı 5 gündür. Sonrasında vajinal ultrasonografi ile görüntüleme gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında yumurtanın gelişim süreci ve mevcut büyüklüğüne bakılır. Yumurta gerekli olgunluğa geldiği anda çatlaması adına gerekli iğne verilir. Daha sonra çiftler cinsel ilişkiye girerek gebelik sürecini başlatabilir.
Klomen güvenli bir ilaç mı?
Klomen isimli ilaç yaklaşık 60 yıldır kısırlık tedavisinde kullanılmaktadır. Bu süreçte son derece başarılı sonuçlar sağlayan bir üründür. Doktorunuzun belirttiği şekilde kullanırsanız vücudunuz ve sağlığınız için bir zararı yok. Bu tedavi sırasında kullanılan yumurta çatlatma ilacının da sağlığınız için bir zararı yoktur.
Yapılan araştırmalar doğal yollarla gerçekleşen gebelik ve klomen yardımıyla gerçekleşen gebelik arasında hiçbir fark olmadığını ortaya koymaktadır. Bu ilaç sadece kişiye özel bazı yan etkiler ortaya çıkarabilir. Doktor kontrolünde kullanıldığı için söz konusu yan etkiler en aza indirilebilir.
Klomen kullanımı hamile olan anne adayları, vajinal kanama görülen kadınlar, karaciğerlerinde sorunlar bulunan kadınlar, meme kanseri şikayeti olan ya da ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar için kullanımı uygun değildir.
Klomen yumurtanın çatlamasıyla döllenmeye hazır olmasını sağlar. Bu yöntemle yumurta çatlatma işlemi yapıldığında gebe kalma oranı çok fazladır. Klomen tedavisinde başarı oranı çok yüksektir. Bu yöntemin başarılı olmadığı durumlarda doktorunuz farklı yöntemlere sizi yönlendirecektir.
Klomenin yan etkileri nelerdir?
Kısırlık tedavisi boyunca tercih edilen ilaçların önemli bir kısmı çok ciddi sayılabilecek yan etkiler oluşturmaz. Ancak klomen ilacının da bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler kişilerde farklı şekillerde görülebilir ya da hiç görülmeyebilir.
Klomen yan etkileri şu şekildedir;
- Yumurta büyümesinin fazla olması
- Karın bölgesinde sıvı toplanma şikayetleri
- Kasık ve karın bölgesinde ağrı
- Meme bölgesinde yaşanan dolgunluk
- Kısa süreli bulanık görme
- Damar genişlemesine bağlı olarak yaşanan kızarıklık sorunları
- Ateş basması ve baş dönmesi
- Sebepsiz saç dökülmesi
- Mide bulantısı ve istifra etme
- Lekelenme şeklinde görülen hafif ara kanama şikayetleri olabilir. Bu şikayetler günlük hayatınızı olumsuz etkilemeyecek düzeyde olacaktır.
Klomen tedavisinde başarı oranı nedir?
Kısırlık tedavisinde kullanılan klomen tek başına %100 sonuç vermeyecektir Bu ilaç yumurtaları uyarır ve yumurtaların döllenmeye hazır hale gelmesini sağlar. Ancak döllenmenin başarılı şekilde gerçekleşeceği kesin değildir.
Bazı durumlarda döllenme başarılı olsa da embriyo sağlıklı olarak oluşmaz. Günümüzde gelişmiş teknolojiler ve ek uygulamalar sayesinde klomen kullanımına bağlı olarak gebelik başarı oranı %80’lere kadar çıkmaktadır.
Gebelik sürecinin başarılı olabilmesi için kadında olduğu gibi erkekte de belirli şartlar olmalıdır. Tüm kriterler uygun olduğunda klomen ilacını kullanarak gebelik sürecinin başarılı olması sağlanabilir. Tüp bebek tedavisinde de başarıyı arttırmak için kullanılmaktadır.
Yorumlar