Bir sperm ile yumurtanın birleşmesiyle birlikte hamilelik serüveni başlayacaktır. Sperm veya yumurtanın üretilmemesi halinde ise çocuk sahibi olmak mümkün olmayacaktır. Özellikle kendi üreme hücreleri ile ebeveyn olamayan, ileri yaş nedeniyle kaliteli embriyolar oluşturamayan veya genetik hastalarını bebeklerine aktarmak istemeyen çiftler için embriyo donasyonu prosedürü geliştirmiştir. Embriyo bağışı, bazı kısırlık problemlerin çözümü için en uygun yöntemdir.
Embriyo donasyonu, bir çiftin sperm ve yumurtasıyla üretilen fakat kullanılmayan kaliteli embriyoların başka bir bireye aktarılmasıyla gerçekleşen yardımcı üreme tekniğidir. Transfer edilen embriyolar, tüp bebek tedavisi gören ve daha fazla bebek sahibi olmak istemeyen çiftlerden elde edilir. Embriyo donasyonu, hem sperm hem de yumurta hücresinin hamilelik için yeterli olmadığı durumlarda kullanılır.
Tüp bebek döngülerinde genellikle fazla miktarda embriyo oluşturulur ve tedavinin başarısız olması göz önünde bulundurularak dondurma yöntemiyle saklanabilir. Ancak, ailesini tamamlamış çiftler için embriyolar çözünerek yok edilebilir veya başka birilerine hamilelik potansiyeli kazandırmak için bağışlanabilir.
Embriyo donasyonu geliştirilmeden önce, bazı bireyler için ebeveyn olmanın tek yolu evlat edinme prosedürüydü. Embriyo donasyonu da evlat edinmenin bir başka yöntemi olarak kabul edilse de, kısırlık probleminden mustarip olan kadına hamilelik ve doğum süreci deneyimi kazandırılabilmektedir.
Embriyo donasyonu;
Embriyo donasyonu prosedürüne başlamadan önce verilmesi gereken ilk karar, alıcı ile bağışçı arasında herhangi bir iletişimin mevcut olup olmayacağıdır. Embriyo donasyonunun türü bu tercihe göre belirlenir.
Bu donasyon türünde bağışçı ve alıcı çiftin kimlik bilgileri tamamen gizli tutulmaktadır. Taraflar arasındaki anlaşmaya bağlı olarak, kimlik bilgileri öğrenilmeden tıbbi kayıtlara erişilebilir.
Bilinen donasyon yönteminde embriyo donörleri alıcı tarafından seçilir. Hem bağışçılar hem de alıcılar için daha fazla katılım gerektirir ve taraflar birbirlerini açıkça tanımaktadır. Bu seçenek, alıcıların seçimine dahil olmak ve aynı zamanda alıcı aile ile potansiyel bir ilişki kurmak isteyen donörler için idealdir.
Donörler alıcılar için kriterleri belirleyebilir, eşleştirme yapabilir ancak ve anonim kalmaya devam etmektedir. Daha detaylı veya spesifik kriterler belirlemek isteyen embriyo donörleri için uygundur.
Tüm sağlık merkezleri ve alıcılar, donör embriyo seçiminde oldukça hassas davranmaktadır. Embriyo donörü olacak bireylerin tüm sağlık taramalarından geçmeleri ve yasal süreçler hakkında bilgili olmaları gerekir. Kabul edilebilecek donörün ve embriyonun sahip olması gereken kriterler şöyledir:
Embriyo donasyonu prosedürünün başarı oranı, embriyoların dondurulduğu andaki kalitesine, yumurtayı sağlayan kadının yaşına ve transfer edilen embriyo sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Donör embriyoların, transfer öncesinde genetik tanı testlerinden başarıyla geçmesi gerektiği için implantasyon şansının daha yüksek olması beklenmektedir.
Alıcının, donör embriyoları almadan önce sağlıklı olmaları da çok önemlidir. Başarıyı azaltabilecek tüm tıbbi problemler taranmalı ve tedavi edilmelidir. Tüm bu kriterler göz önünde bulundurulduğunda embriyo donasyonu işlemi sonrasında hamilelik oranının yaklaşık %40 olduğu belirtilmektedir.