Mikro Tese Nedir, Nasıl Yapılır?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Mikro Tese Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro Tese Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikro tese, menisinde hiç sperm hücresi olmayan erkeklerde mikroskobik operasyonlarla testislerden alınan doku örneği üzerinden sperm elde edilmesi işlemidir. Mikro tese işleminin yapılabilmesi için erkeklerde tıkayıcı olmayan azospermi olması gerekir. Bu işlem genel anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında testisler açılarak sperm kanalları gözlenir. Daha sonra en gelişmiş olan dolgun sperm kanalları belirlenir ve bu kanallardan sperm elde edilmeye çalışılır.

Azospermi tanısı olan hastalarda %70’lere kadar başarılı şekilde sperm elde edilebilmektedir. Sperm elde edilebilmesi azospermi tanısının altında yatan nedenle doğrudan ilgilidir. Erkek kaynaklı kısırlık durumlarında Mikro tese işlemine başvurulabilir. Menisinde hiç sperm olmayan erkeklerde sperm elde edilerek tüp bebek tedavisiyle başarılı bir gebelik elde edilir. Çünkü bu işlem sağlıklı spermler elde edilebilmesine olanak tanır.

Mikro tese işlemi dünyada 90’lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Testislerinde sperm üretimi olmasına karşın dışarı atılma yeteneği yoksa kişi çocuk sahibi olmayabilir. Bu işlemle direkt olarak testislerden alınan spermler yumurtaya koyulur ve başarılı bir gebelik gerçekleştirilebilir. Tüp bebek tedavisinde mikro tese işlemine sıklıkla başvurulmaktadır.

Mikro tese nasıl yapılır?

Mikro tese işlemi genel anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat sırasında öncelikle spermlerin yer aldığı tüp parçacıkları kesilerek alınmaktadır. Daha sonra bu parçalar laboratuvar ortamında incelenir. Bu işlem sırasında canlı spermler ayrıştırılır. Elde edilen sağlıklı ve canlı spermler mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurta ile birleşir.

Mikro tese işleminde cerrahi yöntem uygulandığından kanama riski çok azdır. İşlem sırasında daha az doku çıkarılır. Bu ameliyat 1-2 saat arasında sürmektedir. Hastanın durumu ve incelenecek sperm kanalı sayısı gibi etmenler ameliyat süresinde belirleyicidir.

Bu yöntem ile elde edilen spermler daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Hasta ameliyat günü hemen kalkarak taburcu edilir ve günlük hayatına dönebilir. Operasyon sonrası hasta sadece birkaç saat gözetim altında tutularak dinlenmesi sağlanır.

İşlem sırasında elde edilmesi gereken spermden daha az oranda sperm elde edilebilir. Bu durumda kişinin mikro tese öncesi sperm sayısını arttıracak bir tedavi uygulanabilir. İlk işlemde yeterli sperm olmayan kişilerde sperm arttırma tedavisi sonrasında %20 oranında sperm bulmak mümkündür. Ameliyatta alınan doku genetik olarak incelenir.

Mikro tese öncesi nelere dikkat edilmelidir?

mikro tese

Mikro tese ile kısırlık sorunu olan erkek adaylardan mikroskobik incelemeler ile sağlıklı sperm elde edilebilir. Bu işlem öncesinde hastaların da başarı oranını arttırmak için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

Mikro tese öncesi hastanın özel bir diyet uygulaması gerekmez. Çünkü sperm arama işlemi direkt olarak testisler üzerinde yapılır. Bazı hastalarda meni içinde az sayıda sperm olabilir. Bu durumlarda hastanın işlem öncesinde menisi alınır. Bu işlemden sonra mikro tese uygulaması yapılır. Menisinde sperm sayısı yetersiz olan hastalar operasyon öncesinde belirli bir süre cinsel ilişkiye girmemelidir.

Tam azospermi tanısı olan hastalarda cinsel ilişki perhizi yoktur. Mikro tese cerrahi bir işlem olarak nitelendirilir. Bu yüzden operasyon öncesinde hasta kan sulandırıcı ilaçları 7-10 gün önce doktorun belirttiği sürede kesmelidir.  Diyabet, tansiyon gibi sistemik hastalık tanısı olanlar sağlık sorunlarından doktora bahsetmeli ve sağlıklarının olumsuz etkilememek adına doktorun belirttiği noktalara uymalıdır.

Mikro tese sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Mikro tese işlemi son derece kolay bir prosedürdür. Operasyon sonrası hastaların çok dikkat etmesi gereken bir durum yoktur. Ancak yine de kişisel sağlık adına doktorların belirttiği noktalara dikkat edilmesinden yarar vardır.

Mikro tese sonrası şu noktalar önemlidir;

  • Hastanın taburcu edilebilmesi için anestezi etkisi geçmesi beklenmelidir. Bu etki birkaç saat içinde geçecektir.
  • Ameliyattan sonra hasta biraz yorgun olacağı için eve giderken araç kullanmamalıdır.
  • Mikro tese sonrası hastada en az 10 gün boyunca ağır fiziksel aktiviteler olmamalıdır.
  • 10-15 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Cinsel ilişki için doktorun tavsiye ettiği süre beklenmelidir.
  • Mikro tese sonrası işlem yapılan bölgeye pansuman yapılmalıdır. Bunun için bölgenin hijyeni sağlanmalıdır. Hijyen sağlanırsa enfeksiyon riski ortadan kalkar.
  • Hastalar 2-3 gün sonra duş almaya başlayabilir. Bu süreçte bölgeye su değdirilmemelidir.
  • Hasta 15 gün kadar sıkı iç çamaşırı giymemelidir. Bu hastanın konforuyla doğrudan alakalıdır.
  • Operasyon sonrası bölgeye dikiş atılır. Ancak dikişler genellikle kendiliğinden erimektedir. Bu yüzden dikiş erimesi için yapılması gereken bir şey yoktur.

Mikro tese riskleri nelerdir?

Mikro tese işlemi profesyonel bir şekilde yapıldığında hiçbir yan etkisi olmayan bir operasyondur. Ameliyat sonrası hastalarda ağrı ve kanama şikayetleri olabilir. Ancak doktorun dediklerine dikkat edilirse bu riskler ortadan kalkacaktır.

Bu işlem her şeyden önce cerrahi bir operasyon olduğu için cerrahi operasyonlarda görülebilecek kanama, ağrı, enfeksiyon gibi  birçok risk az da olsa bulunmaktadır. Ancak mikro tese genel olarak ağrısız ve zararsız bir işlemdir.

Mikro tese birden fazla yapılır mı?

Mikro tese erkeklerde kısırlık durumunda sperm elde etmenin mümkün olduğu bir uygulamadır. Bu işlemde sperm elde edilse bile tüp bebek tedavisinde gebelik başarılı olmayabilir. Bu durumda ikinci defa uygulama yapılması gerekebilir.

Bir defa sperm elde edilen bir kişide ikinci uygulamada %90 oranında tekrar sperm elde edebilme başarısı vardır. Altta yatan neden bu durumda belirleyicidir. Bazı durumlarda ilk uygulamada sperm ele edilse de ikinci işlemde sperm elde edilemeyebilir.

İlk mikro tesenin başarısız olduğu kişilerde ikinci defa uygulama yapılabilir. İlk uygulama başarısız olduysa ikinci uygulamada %30 civarında başarı oranı vardır.

Yorumlar

Bir yorum yazınız