Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/faq-block" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/faq/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905

Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/howto-block" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/howto/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905

Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/rich-snippet" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/schema/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
Yumurta Donasyonu | Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Yumurta Donasyonu
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Yumurta Donasyonu

Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu; doğurganlığı mevcut olan bir kadının başarılı bir hamilelik sürecine başlayabilmesi adına başka bir kadın tarafından yumurta bağışlanması olarak nitelendirilebilir. Bazı anne adaylarında gebelik oluşabilme olasılığı ortadan kalkar. Özellikle genetik durumlara bağlı olarak bazı anne adaylarında başarılı gebelik oluşamaz. Ancak bu durumda yumurta donasyonu sayesinde bebek sahibi olabilmek mümkündür.

Bu işlem tüp bebek tedavisi gibi belirli bir süreç içinde gerçekleştirilir. Bu süreçte başka bir kadından yumurta alınır ve anne adayına yumurtanın nakli gerçekleştirilir. Daha sonra tedavi süreci başarılı olursa anne adayı başarılı bir gebelik geçirebilir.

Tedavi için yumurta vermeyi kabul eden kişiler donör olarak adlandırılır. Tüp bebek tedavisinde başarılı gebelik geçirememiş anne adayları yumurta donasyonu sayesinde çocuk sahibi olabilir. Yumurta verecek olan bağışçı seçimi çok önemlidir. Bu süreçte sağlık merkezimiz tarafından tüm önlemler alınmakta ve bağış işlemi gerçekleşmektedir.

Yumurta donasyonu en gelişmiş uygulamalar arasındadır. Yumurta gelişimi olmayan ve genetik sebeplerle çocuk sahibi olamayan kadınlarda bu yöntemle başarılı gebelik başlatılabilir.

Yumurta donasyonu kimler için uygundur?

Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisi ve farklı yöntemlerle olumlu sonuç alamayan çiftler tarafından tercih edilen bir işlemdir.  Mevcut tüm bebek sahibi olma prosedürlerinde başarılı olamayan ve uzun süre boyunca başarılı gebelik gerçekleştiremeyen kişilerde yumurta donasyonu önemli bir tedavi seçeneğidir.

Bu yöntemin en önemli avantajı ise çocuk için ebeveynlerin evlatlık hissi barındırmamasıdır. Kanser tedavisi ya da güçlü ilaç tedavileri sebebiyle yumurtalıkları alınan kişilerde dahi doğurganlık yeteneği varsa bu yöntemle başarılı gebelik olasılığı vardır.

Yumurta donasyonu şu durumlarda uygulanabilir;

  • Menopoz dönemine giren kadınlar
  • Yumurta üretimi duran anne adayları
  • Genetik yolla geçici bir hastalığı olanlar
  • Genç yaşta yumurtalıklarının alınması operasyonlarına maruz kalanlar
  • Rahmi olmasına karşın erken dönemde menopoza girenler
  • Genetik olarak fonksiyonu olmayan overla doğan kadınlar
  • Yumurta geliştirici ilaçlara yeterli düzeyde cevap vermeyenler
  • Çocuklarına belirli genetik hastalıkları geçirmek istemeyenler
  • Rahmi olmasına karşın yumurta üretimi olmayan kadınlar
  • Kromozomal anomali sebepli daha önce düşük yapanlar
  • Kanser sebebiyle yumurtalık alınma ameliyatı geçirenler
  • Yumurta kalitesi ve rezervi düşük olan kişiler tüp bebek tedavisine başvurabilir.

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

yumurta donasyonu nedirYumurta donasyonu için anne adayı ile donör birbirini tanıyabilir ya da hiç tanımadan bu işlem gerçekleştirilebilir. Genellikle bu işlem birbirini tanımayan kişiler arasında olur.  Tüp bebek tedavisinde yumurta toplanması için anne adayına yumurta gelişimini tetikleyecek bir prosedür uygulanmaktadır.

Yumurta donasyonu prosedürlerinde yumurta verecek olan kişiye yumurta gelişimini sağlayacak bir tedavi uygulanır. Yumurta alacak anne adayına yumurta gelişimi için bir tedavi uygulanmaz.  Anne adayı için rahim iç zarı gebelik sürecine hazırlanır. Yumurtayı verecek kişi ile yumurta alıcısının tedavisi eş zamanlı olarak yürütülür.

Alıcı olan kadının eşinden sperm alınır. Baba adayından alınan spermlerle yumurta döllenir. Taze embriyolar hemen taze şekilde kullanılabilir ya da dondurularak daha sonra kullanılabilir.  Taze embriyolar kullanıldığında yumurta toplamayla eş zamanlı olarak baba adayının spermleri de alınarak mikroenjeksiyon işleminden geçirilir. Daha sonraki süreç tüp bebek tedavisinde olduğu gibidir. Bu süreçte 3-5 gün gibi bir sürede embriyo anne adayının rahmine transfer edilmektedir. Daha sonra gebeliğin başarılı olup olmadığını kontrol etmek adına 2 hafta kadar beklenir.

Yumurta donasyonu sırasında anne adayı ile donör birbirini hiçbir şekilde görmeyecektir. Başarılı bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde bu yöntemle başarılı bir gebelik başlatma başarı oranı çok yüksek olacaktır.

Yumurta donasyonunda cinsiyet belirlenir mi?

Yumurta donasyonu uygulamasıyla birlikte tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerde bebeğin cinsiyeti seçilebilir. Yumurta donasyonu sırasında embriyo transferi yapılmadan önce biyopsi yapılır. Bu süreçte PGT yöntemiyle cinsiyet belirlenebilir. Ayrıca bebekte kromozomal açıdan genetik bir tarama da gerçekleştirilebilir.

Alıcı olarak tedavide bulunan çiftin belirlediği cinsiyet embriyo gelişimi sonrasında beşinci gün anne adayının rahmine aktarım sonrası gebelikte cinsiyet belirlenebilir. Cinsiyet belirleme sırasında kombine işlemler yapılarak başarı oranı da arttırılabilir. Bazı çiftler yumurta donasyonu tedavisinde cinsiyet tayini konusunda destek istemez ve bu konuda sürpriz yapmak isterler.

Yumurta donasyonu başarı oranı nedir?

Yumurta donasyonu dünyanın birçok yerinde son yıllarda çok tercih edilen bir uygulama haline geldi. Yumurta donasyonu başarı oranı tüp bebek tedavisi başarı oranı kadar yüksektir. Donasyon işlemlerinde yumurta nakli başarı oranı çok yüksektir. Nakil işlemi sonrasında gebelik sürecinin başlaması tüp bebek tedavisindeki başarıya bağlıdır.

Yumurta donasyonunda yumurta transferi ve embriyonun rahme aktarılması genellikle başarılı olur. Ancak gebeliğin kesin olacağı anlamına gelmez. Gebelik süreci tüp bebek yöntemindeki değişkenlere göre belirlenir.

Yumurta donasyonunda donör seçimi

Yumurta donörü seçiminde genellikle başarı oranını arttıracak kriterlere bakılır. Öncelikle 21-35 yaş arasında kadınlarda doğurganlık ilaçlarına yanıt verme eğilimi daha fazla olması, yüksek kalitede yumurta verilmesi ve yumurta rezervinin yüksek olması donör seçiminde yaş faktörünü ortaya koymaktadır.

Donörler seçilmeden önce detaylı bir sağlık taramasından geçirilir. Bu süreçte Hepatit B, HIV gibi hastalıklar olmamalıdır. Ayrıca diğer enfeksiyonlara maruz kalma olasılığı olan kişiler de donör olarak seçilmezler. Daha önce yumurta bağışı konusunda başarılı olan donör adayları öncelikli olarak tercih edilmektedir. Ayrıca ülkedeki yasal uygulamalar da seçimde önemli bir husustur.

Yorumlar

Bir yorum yazınız