Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/faq-block" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/faq/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905

Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/howto-block" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/howto/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905

Notice: register_block_script_handle fonksiyonu hatalı çağırıldı. "rank-math/rich-snippet" blok tanımında tanımlanan "editorScript" için varlık dosyası (/home/tupb2904/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/blocks/schema/assets/js/index.asset.php) eksik. Daha fazla bilgi için lütfen WordPress hata ayıklama adresine bakın. (Bu mesaj 5.5.0 sürümünde eklendi.) in /home/tupb2904/public_html/wp-includes/functions.php on line 5905
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı? | Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

İkili tarama testi yapıldığında kanda beta HCG ve Papp A seviyelerine bakılır. Test sonuçlarında beta HCG seviyesinin yüksek, PAPP A seviyesinin düşük olması testin pozitif çıktığını gösterir. Bu durumu doğrulamak adına ek tarama testleri de yapılması gerekir. İkili tarama testi sonuçları oranlar üzerinden değerlendirilir.1:10 ile 1:250 oranı yüksek riskli ve pozitif olarak kabul edilir. Aynı zamanda 1:1000 veya daha yüksek bir oranda sonuç negatif kabul edilir. Ayrıca düşük risk olduğu varsayılır.

İkili tarama testinin ile birlikte nukal saydamlık değerine bakılır. Bu iki değerlendirme birlikte yapıldığında yüzde 80 doğruluk oranı vardır. NT değerinin 3.5 milimetreden düşük olması bebek açısından normal sayılır. İkili tarama testi sonuçlarına bakılırken sadece kan örnekleri dikkate alınmaz. Bununla birlikte annenin yaşı ve geçmiş gebelik deneyimlerine de bakılır. Aynı zamanda ultrason ile yapılan ölçümlerde değerlendirmeye kombine olarak eklenir. Tüm bu kombine değerler sonrasında risk varsa ek tetkikler istenebilir. Unutulmamalıdır ki ikili tarama testi sadece bir değerlendirme testidir. Tanı yöntemi olarak dikkate alınması mümkün olmaz.

İkili tarama testi yapılma nedenleri nelerdir?

Her anne baba adayı bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini ister. Bu dönemde fetüste anormallik olup olmadığını ortaya çıkaracak bazı değerlendirme yöntemleri vardır. İkili tarama testi de bu yöntemlerden biridir. Anne adayının yaşı, kan testi sonuçları ve ultrason görüntüleri bir arada değerlendirilir. Sonrasında ise risk oranına bakılır. Test sonuçları riskli olarak ortaya çıktı ise bazı tarama testleri planlanır ya da gebeliğin sona erdirilmesi düşünülebilir. Risk seviyesinin düşük olması durumunda anne adayının ve bebeğin konforlu bir gebelik geçirmesine uğraşılır.

İkili tarama testi ile spina bifida gibi nöral tüp bozuklukları belirlenemez. İkili tarama testi sonuçlarına göre down sendromu ve edward sendromu ile ilgili değerlendirmeler yapılabilir. Down sendromu fiziksel, zihinsel ve sosyal problemler oluşturabilecek bir engeldir. Ayrıca kromozom sayısına dayalı bir sendromdur.

Edward sendromu ise büyüme eksikliği, kalp,  sindirim sistemi problemleri ya da zihinsel sakatlık gibi durumlara yol açan genetik bir hastalıktır. Bu sendromun diğer adı trizomi 18 olarak bilinir. Hastalığa yakalanan bebeklerde 18. kromozom çiftinde 3 tane kromozom yer alır.

İkili tarama testi ne zaman yapılır?

İkili tarama testi nasıl yapılır?

Gebelik döneminde yapılan ikili tarama testi için 11 ve 14. gebelik haftaları uygundur. Tarama testinde nukal saydamlık testi de yapılır. Bu test bebeğin boynunun arkasını ölçümüdür. Belirtilen dönem içinde beyin sıvısında dolayı arka alanda aydınlık olur ve 14. haftadan sonra azaldığı için doğru sonuç olasılığı da düşer.

Anne adaylarının ilk 3 aylık gebelik döneminde ikili tarama testi yapılması önerilir. Bu testin tüm anne adaylarına uygulanması doğru olur. Anne adayının 35 yaşının üzerinde olması ya da diyabet öyküsü yaşaması bir risk faktörüdür. Bunun yanında daha önceki hamileliklerde genetik problemler belirlenen ya da doğum kusurları yaşayan veya düşük deneyimi olan kadınlarda ikili tarama testi daha da önemlidir. İkili tarama testleri mutlaka doğru zamanda yapılmalı ve sonuçları da ciddiye alınmalıdır.

İkili tarama testi nasıl yapılır?

İkili tarama testi çok basit bir prosedür. Bunun için anne adayının bir ön hazırlık yapmasına ihtiyaç yoktur. Günün herhangi bir saatinde aç veya tok gidildiğinde ikili tarama testi yapılabilir. İlk olarak anne adayının kişisel bilgileri ve aile geçmişinin olduğu bir form doldurulur. Ardından kan değerlendirmesi yapılması adına anne adayının bir tüp kan numunesi alınır. Kan numunesi incelenmek üzere laboratuvara yollanır.

Bu süreçte ultrason taraması yapılır. Ultrason taraması yapılırken bebeğin ense kalınlığı ve burun kemiğinin boyutuna bakılır. Daha sonra yapılan tüm değerlendirmeler ile birlikte risk faktörü belirlenir. İkili tarama testi kombine bir değerlendirmedir. Yani kan testi, anne adayının öyküsü ve ultrason incelemesi birlikte değerlendirmelidir. Aksi halde doğru sonuç almak zor olur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

İkili tarama testi son yıllarda ülkemizde ve dünyada çok yaygın yapılan bir değerlendirme testidir. Bu test bir tanı testi olmadığı için anne adayları sadece belirli durumda yapılması gerektiğini düşünür. Ancak ikili tarama testinin yapılması uzmanlar tarafından her anne adayına önerilen bir durumdur. Yani her anne adayı bebeğinde Down sendromu ve Edward sendromu olup olmadığına yönelik inceleme yapılması adına ikili tarama testine başvurmalıdır. Bu testin sonuçları kesin bir yargı barındırmaz. Sadece bebekte mevcut sendromların olup olmayacağına dair bir risk belirlemesi yapılır. Risk yüksek çıkması durumunda gerekli önlemler ve uygulamalar konuşulur. Ebeveynlere bu konuda bilgi verilir.

Yorumlar

Bir yorum yazınız