Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/tupb2904/public_html/wp-content/themes/solo/inc/PHPMailer/PHPMailerAutoload.php on line 45
Geç Döllenme Nedir? | Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi Geç Döllenme Nedir?
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

 

Randevu İçin Hemen Arayın!

Geç Döllenme Nedir?

Geç Döllenme Nedir?

Geç döllenme, olması gereken yumurtlama zamanını bir nedene bağlı olarak daha geç başlamasıdır. Gebeliğin meydana gelmediği durumlarda geç yumurtlama gerçekleştiyse adet kanaması da daha gecikir.

Kadınlarda düzenli adet döngüsü için ortalama süre 28-35 gün arasındadır. Yumurtalama günü de adet tarihinden 14 gün kadar önce gerçekleşir.  Normal şartlarda gerçekleşen cinsel ilişkide vajina içindeki sperm döllenir. Ancak döllenme gerçekleşmesine rağmen yumurta hücresi rahim içine doğru ilerleyerek rahim iç duvarına tutunur. Bu süreç sonunda embriyo oluşur.

28 günlük adet döngüsü olan bir kadında 14 gün geçtikten sonra yumurtlama gerçekleşirse geç yumurtlama ya da döllenme olarak adlandırılır. Birçok kadında yaşanan bir durumdur.

Geç döllenme kimlerde olur?

Çocuk sahibi olmayı düşünen çiftlerde geç döllenmenin kimlerde ve hangi durumlarda olacağı merak edilen bir sorudur. Belirli durumlarda  döllenme beklenen tarihten daha sonra olacaktır. Geç döllenme yaşamaya yatkın olan kişiler şu şekildedir;

  • Pelvik enfeksiyonu rahatsızlıkları olanlar
  • Adet düzensizliği sorunları bulunlar
  • Günlük hayatta aşırı stres altında olanlar
  • Hormon ilacı kullananlar
  • Polikistik over sendromu olanlar
  • Miyom ve polip şikayetleri olanlar
  • Hipofiz bezi şikayetleri olanlarda geç yumurtlama sorunu olabilir.

Adet döngüsüne ait düzeni bozan her etmen yumurtanın geç döllenmesine yol açabilir. Bu yüzden yoğun olarak adet düzensizliği yaşayan ya da adet döneminde belirgin sapmalar olan kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Geç döllenme sebepleri nelerdir?

Geç döllenme sorunlarının belirlenmiş kesin bir nedeni yoktur. Bu sorunu yaşayanlarda belirlenen  bazı sebepler şöyledir;

  • Yoğun stres hormon seviyeleri üzerinde etkiye sahiptir. Stresli zamanlar geçiriyorsanız hormonlarınız düzensiz olarak salgılanır ve yumurtayı etkiler. Bu durumda geç döllenme görülebilir.
  • Yumurtalık bölgesinde görülen oluşumlar hormon seviyelerini bozmaktadır. Buna bağlı olarak yumurta salınımı da etkilenebilir.
  • Prolaktin seviyelerinin olması gerekenden daha fazla olması durumunda östrojen hormonu dengesiz hale gelebilir. Bu durumlarda yumurtlama dönemi de olumsuz etkilenebilir.
  • Tiroit bezlerinde yaşanan bozukluklar da yumurtlama dönemini değiştirir ve geç döllenme ortaya çıkmasına yol açar.
  • Bir anda vücut ağırlığının en az beşte birini kaybeden kadınlarda yumurtlama için gereken luteinize ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri belirgin oranda azalır. Bu durum da geç yumurtlamayla sonuçlanır.
  • Kullandığınız bazı ilaçlar da gebeliği geciktirebilir. Bu durumu yaşamamak için gebelik planı yapıyorsanız mutlaka doktorunuza kullandığınız ilaçların bir listesini vermelisiniz.

Geç döllenmede gebelik ne zaman belli olur?

Gebelik testlerinin çalışma prensibi kanda ya da idrarda hormon seviyesinin ölçülmesi şeklindedir. Embriyo oluştuktan sonra rahim iç duvarına sağlıklı şekilde tutunduğu anda vücutta gebelik hormonları salgılanmaya başlar. Bu durumda her gün düzenli şekilde HCG hormon seviyesi yükselmeye başlar.  Adet döneminin gecikmesi durumunda gebelik olduğundan şüphelenerek test yapabilirsiniz.

İdrarla yapılan gebelik testleri eczaneden alınarak evde kolayca yapılabilmektedir. Beklenen adet tarihinden sonra 3-5 gün içinde doğru sonuçlar alabilirsiniz. Geç döllenme durumunda bu süreç biraz daha uzun olur. Geç döllenen yumurtanın rahme tutunarak aktifleşmesi daha uzun sürebilir.

Gebelik testiniz pozitif olmasına karşın ultrason görüntülemesi yapsanız da embriyoya ait bir görünüm ortaya çıkmayabilir. Bu durum geç döllenmede sıklıkla yaşanmaktadır.  Embriyo ya da bir kese henüz yeni oluştuğu için ilerleyen süreçte tekrar ultrasonla kontrol yapılmalıdır.

Geç döllenme belirtileri nelerdir?

geç döllenme belirtileri

Geç yumurtlama semptomları normal sürede yumurtlama ile birebir aynıdır. Geç döllenme durumlarının olduğunu anlamanızı sağlayacak belirtiler şu şekildedir;

  • Yumurtlama döneminde vajinal akıntı görülür. Yumurta akı gibi berrak, şeffaf ve kokusuz akıntı geç döllenme belirtilerindendir.
  • Vajinal akıntı sırasında görülen hafif lekelenme de belirti olabilir.
  • Bazal vücut ısısı dinlenme ya da uyuma sırasında ölçülür. Yumurtlama süreci yaklaştığında bu değer 1 derece kadar artar.
  • Geç döllenme durumunda karın kenarı ve pelvik bölgelerde ağrı görülebilir. Ayrıca ağrılar ve kramplar tek taraflı ve keskin olur.

Geç döllenme riskli mi?

Geç döllenme sorununa neden olan yumurtlama sürecindeki bazı düzensizliklerdir. Ancak bu süreçte salınan yumurtada bir anormallik de olabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda geç döllenme ile gerçekleşen gebeliklerde genetik ya da gelişimsel açıdan bir farklılık yoktur.

Rakamlar geç döllenme sonucunda oluşan gebeliklerde düşük riskinde bir artış olduğunu da ortaya koymaz. Yani bu durumda ortaya çıkabilecek risklerin tamamı normal yumurtlamayla gerçekleşen gebeliklerle aynıdır.

Geç döllenme durumunda en büyük şikayetlerden biri hamilelik haftasının hesaplanmasıdır. Son adet tarihi gebelik başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Doğum tarihi buna göre belirlenmektedir. Geç döllenme olduğunda son adet tarihi ile bebek gelişimi arasında bazı farklar görülür.

Geç döllenme cinsiyete etki eder mi?

Döllenmenin erken ya da geç dönemde olması çocuğun cinsiyeti üzerinde bir etkiye sahip değildir. Bu durumu yaşayan anne adaylarında kız ya da erkek çocuk dünyaya getirme şansında bir değişiklik yoktur. Tek etkisi gebelik süresinin değişmesidir. Bu yüzden  geç döllenme durumunu cinsiyetle bağdaştırmak çok yanlış bir olgudur.

Döllenme sürecinin başlama zamanı önemli olmaksızın erken gebelik belirtileri de görülür. Yani geç döllenme yaşandıysa da erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu  belirtiler bazı kadınlarda ortaya çıkabileceği gibi bazı kişilerde de hiçbir şekilde hissedilmez. Geç döllenmenin de gebeliğin en normal süreçleri arasında yer aldığını da hiçbir zaman unutmamak gerekir.

Yorumlar

Bir yorum yazınız