Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Mide bulantısı hamilelik sürecinde erken gebelik belirtileri arasında yer alır. Mide bulantısı şikayetleri genellikle anne adayında altıncı haftadan itibaren görülmeye başlamaktadır. Embriyonun rahme tutunmasının ardından vücutta bazı değişimler ortaya çıkmaya başlar. Bu duruma bağlı olarak hormon seviyelerindeki değişiklikler anne adaylarını etkiler. Genellikle on iki hafta bittiğinde mide bulantısı şikayetleri azalmaya başlar.
Her kadında hamilelik dönemi kendine özgüdür. Bu yüzden hamilelik döneminde mide bulantısının ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği kişiye göre değişmektedir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan mide bulantısı şikayetleri genellikle sabah saatlerinde daha yoğun olmaktadır. Bazı anne adaylarında mide bulantısının hiç görülmeme olasılığı da güçlüdür.
Hamilelikte mide bulantısı olarak altıncı hafta civarında başlayan şikayetler dokuzuncu haftada en şiddetli seviyelere gelir. Bu şikayetleri on sekiz hafta sonrasında normale dönme eğilimine girer. Her 20 anne adayından bir tanesinde mide bulantısı şikayetleri doğum sürecine kadar sürmektedir.
İçerikler
Hamilelikte mide bulantısı neden olur?
Hamilelikte mide bulantısı nedenleri arasında en önemli unsur hormonlarda yaşanan değişimlerdir. Anne adayında bazı hormonların seviyesinde belirgin bir artış olur. Özellikle B-HCG hormonu yoğun bir artış gösterir. Bu hormondaki artış miktarı mide bulantısı şikayetlerinin artmasında önemli bir etmendir.
İkiz bebek bekleyen anne adaylarında bu hormonun seviyesi daha yüksek olur. Bu yüzden ikiz gebelikleri olan anne adaylarında mide bulantısı şikayetleri daha fazla olabilir. Gebeliğin üçüncü ayından sonra B-HCH hormonu seviyesinde azalma görüldüğü için mide bulantısı şikayetleri de zamanla ortadan kalkmaktadır.
Hamilelik döneminde diğer mide bulantısı şikayetleri şu şekilde sıralanabilir;
- Gebelikte progesteron seviyesinde belirgin bir artış olur. Bu hormon erken doğumun önüne geçebilmek adına rahim kasılmalarını gevşetme görevi görür. Midede ortaya çıkan aşırı asit miktarı mide bulantısı şikayetlerine yol açabilir.
- Anne adaylarında östrojen seviyesinde 100 kata kadar artış görülür. Bu hormonun da mide bulantısında etmen olduğuna yönelik araştırmalar bulunmaktadır.
- Gebelik dönemi içinde kadınlarda kokuya karşı hassasiyet artar. Koku hassasiyeti aynı zamanda mide bulantısının artmasına yol açar.
- Kan basıncında ortaya çıkan değişimler ile birlikte gebelik sırasında vücutta karbonhidrat metabolize yöntemleri de mide bulantısına yol açabilir.
Hamilelikte mide bulantısı riskli mi?
Hamilelik döneminde mide bulantısı şikayetleri ilk olarak yaşam konforunu ve kalitesini olumsuz etkiler. Anne adayları iş hayatında, sosyal hayatta ve sosyal hayatında olumsuzluklar yaşayabilirler. Ayrıca psikolojik olarak kaygı ve depresyon gibi birçok durum mide bulantısını yoğun olarak yaşayan anne adaylarında görülmektedir.
Anne adaylarında genel olarak mide bulantısı bir risk oluşturmayan doğal bir süreçtir. Ancak mide bulantısı kusmayı tetikliyorsa ve kusma şiddetli görülüyorsa bir sorun olabilir.
Bu içeriğimize baktınız mı: Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelikte mide bulantısı şu durumlarda risk oluşturabilir;
- İdrar renginde koyulaşma şikayetleri
- Nedensiz kilo kayıplarının görülmesi
- Dayanılmaz bir hale gelen baş dönmesi
- Bayılma şikayetlerinde artış
- Karın ağrısı şikayetleri
- 24 saate kadar yiyecek ve sıvı alınmaması
- Vücut sıcaklığının 38 derece üzerinde ölçülmesi
- Kusarken kan gelmesi hiperemezsi gravidarum tanısı olabilir.
Bu belirtiler ortaya çıkıyorsa hemen bir uzmana başvurulmalı ve tıbbi müdahale yapılmalıdır. Bu süreçte anne adayına beslenme takviyesi ve ilaç tedavisi uygulanabilir.
Hamilelikte mide bulantısı görülme olasılığı kimlerde yüksektir?
Gebelik dönemi her anne adayı için farklı geçmektedir. Ancak bazı durumlarda mide bulantısının yaşanması olasılığı daha yüksek olmaktadır. İlk hamilelik deneyimi olan anne adayları ve çoğul gebeliklerde mide bulantısı şikayetleri yaşanma olasılığı daha yüksektir.
Anne adaylarının daha önce geçirdiği gebeliklerde şiddetli bulantı ve kusma şikayetleri oluştuysa da mevcut gebelik döneminde mide bulantısı yaşanabilir. Hamilelikten evvel seyahat ya da hareket sırasında bulantı yaşanması ve anne adayının kilolu olması olasılığı mide bulantısı olasılığını arttıracaktır.
Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?
Gebelik döneminde anne adayının aç kalması, sağlıksız bir beslenme alışkanlığı olması, stres altında yaşaması ve güçlü kokulara maruz kalması mide bulantısı şikayetlerini arttırmaktadır. Hamilelikte mide bulantısı şikayetlerinin önüne geçebilmek için bazı öneriler sunuyoruz;
- Anne adayı ani hareketler yapmamalıdır.
- Mide bölgesinde baskı yapacak hareket ve duruş pozisyonlarından uzak durulması gerekir.
- Anne adayı sıkı giyinmeli ve gebelik dönemi boyunca kendi ile bebeğinin sağlığı için üşütmemeye çalışmalıdır.
- Aşırı yağlı olan ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Çay ve kahve gibi kafein içerikler içeceklerin fazla tüketimi mide bulantısını tetikleyebilir.
- Sağlıksız atıştırmalıklar yerine daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
- Hamilelik döneminde su tüketimi arttırılmalıdır. Bol su tüketimi mide bulantısı şikayetlerini azaltır.
- Anne adayı hafif egzersizler yapmalıdır. Her gün düzenli olarak yürüyüşler yapıldığında hareketli yaşam mide bulantısı şikayetlerini azaltır.
- Asit içerikli içecekler mide bulantısı şikayetlerini arttıracaktır.
- Limon, zencefil, zerdeçal gibi mideyi rahatlatıcı özelliği olan bitkisel ürünleri gebelik döneminde düzenli olarak tüketebilirsiniz.
- Tuzlu kraker gibi besinler her zaman anne adayının yanında olmalıdır. Bu ürünler mide yanması ve mide bulantısı şikayetlerini geçirmede etkilidir.
- B6 açısından zengin besinler tüketilirse hamilelik döneminde mide bulantısı şikayetlerinde belirgin bir azalma gözlenecektir.
- Mide bölgesine baskı oluşturmayacak bol kıyafetler tercih edilmektedir.
- Stresten uzak bir yaşam sürebilmek ve yeterli oranda dinlenmek hamilelik döneminde mide bulantısı şikayetlerini belirgin ölçüde azaltmaya başlayacaktır.
- Düzenli olarak diş fırçalanırsa ağız içindeki yiyecekler uzaklaştırılarak tatları alınmadığı için mide bulantısı şikayetleri azalır.
Yorumlar