Hamilelikte Karın Sertleşmesi
Hamilelikte karın sertleşmesi ve karnın daha gergin olması her anne adayının başına gelebilecek yaygın bir durumdur. Bu dönemde karın sertleşmesinin normal olup olmadığı merak konusu oluyor. Gebelik döneminde rahim büyüdüğü, bebeğin iskeleti geliştiği ve gebeliğin son döneminde yalancı kasılmalar olduğu için bu durum ortaya çıkabilir.
Gebelik dönemi boyunca anne adayının vücudunda doğal olarak çok sayıda değişim yaşanır. Hamilelikte karın gerginliği en doğal gebelik semptomları arasındadır. Karın sertleşmesi de anne adaylarında doğal olarak görülebilecek bir durumdur. Ancak bazı gebeliklerde karın bölgesinde görülen sertlik bazı olumsuzlukların da habercisi olabilir.
Bir anne adayında karın sertleşmesi ve gerginliğinin görülme zamanı değişebilir. Bunun yanında bazı kadınlar çok az hissederken bazı kadınlarda his daha çok olabilir. Vücut tipine göre de karın sertliği şikayeti değişebilir. Çok sancılı yaşanan gebelikte karın sertleşmesi şikayetleri için bir uzmana görünmek doğru olacaktır.
İçerikler
Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman başlar?
Hamilelikte karın sertleşmesi zamanı anne adayına göre değişiklik gösterir. Genel olarak üçüncü trimster dönemi yani gebeliğin 6. ayından sonra görülmektedir. Anne adayının kilosu da karın sertleşmesinin zamanıyla ve şiddetiyle bağlantılıdır. Zayıf anne adaylarında genellikle sertleşmeler daha erken zamanda gözlenir. Kilolu olan anne adaylarına karın sertleşmesi şikayetleri daha geç dönemlerde ortaya çıkabilir. Bazı anne adaylarında da gebelikte karın sertleşmesi hiç görülmez. Erken doğum, düşük ya da farklı komplikasyon riski yoksa doktora başvurmak da gerekmez.
Hamilelikte karın sertleşmesi belirtileri nelerdir?
Hamilelikte karın sertleşmesi belirtileri ilk dönemlerde hafif ve rahatsızlık uyandırmayacak şiddette olur. İlk sertleşme belirtileri karın bölgesinde ufak gerilme ile birlikte kaslarda hafif ağrı olarak nitelendirilebilir.
Anne adayında karın sertleşmesi varsa aniden ayağa kalkıldığında ya da ağır hareketler yapıldığında sertleşmenin şiddetinde artış olur. Bu ağrılar genellikle kasık bölgesinin sağında gözlemlenir. Gaz, şişkinlik ve kabızlık da gebelikte karın sertleşmesi belirtileri arasında olacaktır.
Bu içeriğimizi okudunuz mu: Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?
Hamilelikte karın sertleşmesi çok duyulan bir şikayettir. Bu süreç gebelik dönemi içinde doğal bir sonuç olacaktır. Genellikle olumsuz bir durumun habercisi olmayan bir şikayettir.
Hamilelikte karın sertleşmesi nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Rahimde yaşanan büyüme: Gebelik döneminde ilk süreçte vücut hızlı bir atılımla gebeliğe hazırlanır. Rahim bebeğin gelişimine hazır hale gelmek için büyüyecektir. Rahmin büyümesine bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Rahim karın bölgesine baskı yapar ve sertleşme şikayetleri artar.
- Anne adayının kilo alması: Her anne adayı gebelik döneminde kilo almaktadır. Her kadında alınan kilo miktarı farklı olacaktır. Anne adayının kilo almasına bağlı olarak karın bölgesinde sertleşme ve şişkinlik hissi ortaya çıkabilir. Zayıf anne adaylarında bu sertleşme daha erken dönemlerde hissedilir.
- Anne adayının vücut tipi: Gebelik döneminde rahim içinde bebeğin büyümeye başlaması karın bölgesinde şişkinlik oluşturur. Hamilelikte karın sertleşmesi vücut tipiyle de yakından ilişkilidir. Zayıf ve minyon kadınlarda sertleşme daha erken olurken kilosu yüksek olan anne adaylarında daha geç dönemlerde görülür.
- Beslenme ve kabızlık problemleri: Anne adayları gebelik döneminde sağlıklı beslenmelidir. Bazı besinler gaz sorunlarının yaşanmasına yol açabilir. Bu yüzden anne adayları hamilelik dönemi boyunca beslenmesine dikkat etmeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır. Hızlı yeme ve besinleri az çiğneme karın bölgesinde sertlik şikayetlerine yol açacaktır. Bu dönemde lifli gıdaların tüketimi önerilir.
- Braxton hicks kasılmaları: Gebelik döneminde anne adayında görülen karın sertleşmesi ve kasılmalar doğum için bir antrenman niteliğindedir. Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde kasılmalarda artış gözlemlenir. Sahte sancı olarak bilinen bu kasılmalar karın bölgesinde sertleşme oluşturur.
- Plasenta ayrılma durumu: Plasenta anne adayının karnında bebeğin beslenmesini sağlayan yapıdır. Gebelik döneminde plasenta ayrılması yaşanabilir ve bu durum rahimde hassasiyet oluşturarak sertlik şikayetlerine yol açabilir.
- Bebeğin fiziksel gelişimi: Gebeliğin özellikle son üç ayı içinde bebek iskeletinde büyük gelişme gözlemlenir. Bebeğin fiziksel olarak büyümesi ve gelişmesi karın bölgesinde sertleşme sorunları oluşturur.
Hamilelikte karın sertleşmesi ne kadar sürer?
Hamilelikte karın sertleşmesi süresi kısadır. Bu sertleşmeler doğum sancısında olduğu gibi ağrı şikayetleri oluşturmaz. Sertleşmeler ortalama 1 dakika civarında sürecektir. Doğum dönemi yaklaştıkça da sıklıkta artış olur.
Uzmanlar hamilelik döneminde yaşanan karın sertliği şikayetlerinin kan akışının artmasını ve rahim ağzının yumuşamasını sağladığını düşünür. Sertleşmelerin çok uzun sürmesi ve kasılma ile şiddetli bir ağrıyı beraberinde getirmeye başlaması durumunda bir uzmana görünmek gerekir.
Bu içerik ilginizi çekebilir: Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte karın sertleşmesi nasıl geçer?
Hamilelikte karın sertleşmesi geçmesi için sertleşme hissi ortaya çıktığında duruş ve yatış şekillerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Pozisyon değiştirildiği anda rahatsızlık ve sertlik hissi geçecektir. Anne adayları karın sertleşmesi yaşanması durumunda hareketsiz kalmamalıdır. Hareketsiz bir gebelik süreci karın sertleşmesi şikayetlerini arttıracaktır. Bol bol yürüyüş yapılmalı ve uzmanlar tarafından önerilen etkinlikler gerçekleştirilmelidir.
Hamilelikte karın sertleşmesi şikayetlerinde bol bol su tüketilmelidir. Zaten gebelikte su tüketiminin yüksek olması uzmanların sunduğu öneriler arasındadır. Sertleşme durumlarında kasların rahatlaması ve gevşemesi adına ılık suyla duş alınması da önerilmektedir.
Karın sertleşmesi şikayetleri durumunda kas kasılmalarına iyi gelecek olan magnezyum tabletler doktor onayıyla tüketilebilir. Sertleşme ve kasılmalarının rahatsız etmesi ve geçmemesi durumunda hemen bir uzmana görünmek gerekir.
Yorumlar